





Supervisory Dialogue

on

"The impact of informality on insurance markets – what supervisors can do" Thursday, 17th May 2018, 09:30 – 17:00h

hosted by the

Superintendência de Seguros Privados (SUSEP) Avenida Presidente Vargas, 730/24º floor, Centro, Rio de Janeiro – RJ - Brazil

PROGRAMME

9:30-10:00	Registration
10:00-10:15 (15 min)	 Welcome remarks Joaquim Mendanha de Ataídes, Superintendent, Superintendência de Seguros Privados (SUSEP), Brasil Hannah Grant, Head of the Secretariat, Access to Insurance Initiative (A2ii) Conor Donaldson, Head of Implementation, International Association of Insurance Supervisors (IAIS)
10:15-10:30 (15 min)	Introductory presentation "An overview of formalisation challenges and trends in Latin America and beyond" Speaker: Hannah Grant, Head of the Secretariat, Access to Insurance Initiative (A2ii)
10:30-11:00 (30 min)	Coffee break
11:00-12:30 (90 min)	Panel Discussion 1: "Challenges of informality for supervisors" Each supervisor will approach issues faced in their jurisdictions, considering the different perspectives: insurer, intermediary, consumer and supervisory perspectives. Moderator: Tomás Wong-Kit, Intendant of Insurance, Superintendencia de Bancas, Seguros y AFP (SSB), Peru Invited supervisors: - Cynthia Godoy Villalba, Head of the Insurance Consumer Assistance Division, Superintendencia de Seguros, Banco Central del Paraguay (BCP), Paraguay - Juan Ignacio Perucchi, Technical and Regulations Manager, Superintendencia de Seguros de la Nación (SSN), Argentina - Carlos Alberto de Paula, Director of Conduct Supervision, Superintendência de Seguros Privados (SUSEP), Brazil









12:30-14:00 (90 min)	Lunch
14:00-15:30 (90 min)	Panel discussion 2: "Encouraging formal markets"
	Supervisors will share experiences how their jurisdictions have dealt with issues of informality, including: barriers encountered, key items to regulate and approaches in practice, including interim programs (test and learn, sandbox) and creating a new organisational type.
	Moderator: Michael McCord, Managing Director, MicroInsurance Centre at Milliman, USA
	Speakers:
	- Tendani Mathobo, Senior Specialist, Financial Services Board (FSB), South Africa (SA experience)
	 Michael McCord, Managing Director, MicroInsurance Centre at Milliman (The Philippines experience)
	 Fernando Pérez, Director of Economic Affairs, Comisión Nacional de Seguros y Fianzas (CNSF), Mexico (Sandbox study)
15:30-15:50 (20 min)	Coffee break
15:50-16:50 (60 min)	Plenary discussion session: "Lessons learned and way forward"
	This plenary discussion will focus on the topics presented as key input and discussed in the two earlier sessions.
	The use of an interactive format will give participants the opportunity to share experiences and raise their points of interest and questions.
	Facilitator: Andrea Camargo, Chief Strategy Officer, MiCRO
16:50-17:00	Closing remarks
(10 min)	Regina Simões, Regional Coordination for Latin America, Access to Insurance Initiative (A2ii)

